22-08-04

Wat is filosofie?

Wat is filosofie?
Dat is de vraag waar ik mee zal beginnen. Het leek mij de meest gepaste vraag voor een goed  begin van de site.
Filosofie is al zo oud als de mensengeheugenis. Vanaf de oertijd al moeten de slimme mensapen zich hebben afgevraagd: ''wat doe ik hier op de aarde? Wat is de betekenis van het leven?'' De Grieken gingen verder met filosoferen en breide het vak uit. In de Oudheid waren er veel filosofen: o.a. Socrates, Plato en Aristoteles. Socrates is mijn favoriete filosoof.
In de Middeleeuwen waren er ook een paar beroemde filosofen. Verder is de filosofie net heel veel veranderd want de vragen blijven altijd hetzelfde, maar er komen steeds andere meningen.
Wat houd filosofie in?
Filosofie is nadenken over levensvragen, die wel te bantwoorden zijn, maar je kunt je antwoord nooit bewijzen. Eigenlijk kun je er dus geen draadwerkelijk juist antwoord aan geven. Dus dan zijn ze  toch niet te beantwoorden. Dat is filosofie, denk hier maar is over na.  Het is ook een mening vormen over het leven. En zoals iemand al zei: vergeet niet gewoon te spelen, te rollen in het gras, of gewoon naar de wolken te kijken, dat is ook filosofie.
Waarom filosoferen?
Ja? Waarom? Omdat filosoferen in de eerste plaats leuk is en je dichter naar het leven brengt.
Veel mensen denken nooit na bij het leven. Ze filosoferen nooit. Deze populatie leeft van dag tot dag, van jaar tot jaar. Waarom stellen ze zichzelf nooit de vraag, waarom leef ik, bestaat God, is er leven na de dood, met welke boodschap ben ik hier? Dat doen ze niet omdat ze er geen antwoord op kunnen vinden. Ze willen alle vragen die hen worden gesteld kunnen beantwoorden, een vraag die ze niet kunnen beantwoorden, nee dat kan niet. Deze mensen maken zichzelf en andere wijs dat zij en de mensheid alles weet. En dat is niet waar. Hoe je het ook draait of keert, we zullen nooit alles weten. Een reisje retour naar de hemel bestaat niet en dat zal ook nooit kunnen. Ja, maar zegt men dan vroeger dacht men ook dat tv nooit zou kunnen. Ja dat is waar, maar tv is iets technisch en dat is de hemel niet, dat is geestelijk. Het menselijk brein is in staat te geloven in het onmogelijke en om dat soms ook waar te maken, maar toch zullen er dingen zijn die we nooit zullen begrijpen of kunnen. En daar moet je je bij neerleggen. Dat is nou juist wat deze mensen niet doen of kunnen.
Filsoferen is wel eens goed, je trekt je dan uit de sleur van het dagelijkse leven en staat stil bij vragen of gedachten die groter zijn dan de ons. Je kan je mening dan ook delen met andere, en weet je wat het leuke daarvan is: niemand wint een discussie over zo'n vraag. bv. is er leven na de dood?
Nu genoeg geschreven voor mijn eerste artikel. Als je opmerkingen hebt of je mening kwijt wil over dit artikel, aarzel niet en reageer hieronder.
 
Daaaaaag, Virginia. 18:10 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

. Zoals je zegt, veel heeft te maken met AANVAARDEN dat er op sommige vragen geen antwoorden zijn. De antwoorden die je erop kan bedenken zijn altijd persoonlijke meningen en zijn nooit 'af', maar het is wel heel leerrijk om eens over jezelf na te denken.
Zo blijf je niet enkel hangen in je eigen enge perspectief op de wereld maar leer je ook uit verschillende standpunten kijken. Je gaat jezelf beter begrijpen, je gaat de drijfveren van anderen ook beter leren begrijpen. Filosoferen heeft dus ook heel veel te maken met BEGRIP krijgen voor de wereld en de mensen om je heen.
Verder krijg je veel bewondering of beter, VERWONDERING voor de wereld waarin wij leven. Dat heb je niet als je overal een wetenschappelijke verklaring op hebt en al de rest gewoon wegwuift. Dan mis je dat fantastische gevoel van het 'mysterieuze'.
Ik kan hier nog wel een tijdje mee doorgaan, want alles is zo verweven met elkaar dat ik kan blijven vertellen en van het ene naar het andere overgaan. Maar ik zal hier maar stoppen

Veel groetjes

Gepost door: Twinkeltje | 22-08-04

Filosoferen Filosofie is zoals je al vermeld hebt: stilstaan bij het leven. Nadenken over de wereld.

Het is ook zo dat jonge kinderen dichter bij filosofie zitten dan de meeste volwassenen. Kinderen verbazen zich over de wereld, en dan vooral nog jonge kinderen. Vraag je maar eens af wat een baby zou zeggen (als hij zou kunnen praten) wanneer hij voor het eerst de wereld te zien krijgt...
De meeste grotere mensen vinden de wereld vanzelfsprekend, niets om over na te denken dus. (-gelukkig zijn ook niet alle mensen zo!-)

Maar het enige dat we nodig hebbben om goed te filosoferen is "het vermogen ons te verwonderen".

filo-groetjes
Eva

Gepost door: Eva | 23-08-04

Nog eens ik. Ik las zonet uw eerste stelling. Niet zo gemakkelijk. Ik heb het wel drie keer moeten lezen, en er staan zoveel dingen in. Het lijkt wel tien stellingen.

Ook de reacties vind ik tof.

Mijn nichtje is al zestien (of is het al zeventien? schande dat ik dat nu niet weet?) en die heeft op school voor wetenschappen gekozen.
Nu vind ik natuurstudie en zo erg tof, maar vond het toch wat raar toen ze met zoveel plezier begon te vertellen over scheikunde en fysica.
Maar ze heeft toch ook een beetje gelijk denk ik.
Straks (filosofen weten dat tijd relatief is) kunnen ze met genen verlamde mensen weer doen lopen!
Voor mijn pappa was dat nog hopeloze fantasie, maar Marc Hermans zal het misschien nog meemaken. Is dat niet wonderlijk?
Ik verander nog veel te vaak van gedacht. Lang wilde ik kleuterjuf worden. Tot ik dat boekje kreeg van Bas Haring, dan was het zeker filosoof. Maar door met mijn nichtje te spreken ben ik weer gaan twijfelen. Filosoferen kan je op je eigen doen. Misschien moet ik toch ook wetenschappen doen. Stel je voor dat je iets uitvindt dat miljoenen mensen kan genezen! Moeilijk kiezen. Nog een beetje over filosoferen dus...

Groetjes

Bannyta

Gepost door: Bannyta | 23-08-04

filosoferen awel, ik wist er eerst ongeveer niks van maar ben er wel in geinterresseerd omdat ik da ga doen in et 5de en ik vraag mij ook vaak dingen af en stel mezelf vragen zoals hierin dus ja ik ben wel een filosoof zo een beetje toch.ik stel mezelf ook dikwijls de vraag met welk doel god me heeft geschapen. en ja ik vind dat echt wel ontspannend om daarbij stil te staan,want je leeft maar eens en waneer je leven over is word je volledig niet maar toch wel afgesloten van de lichamelijke mensheid en kun je de aarde niets meer betekenen. over is over en er is geen weg terug, alhoewel ik ben al eens bijna dood geweest en toch ben ik er nog!!!!!!!

Gepost door: sofie | 25-10-08

Ik vind het goed dat je een eigen site hebt. Ik als moslim geloof er in dat de wereld op een dag zal eindigen. dus zeg daar niet van dat er geen reisje naar de hemel gedaan zal worden. aan de hand van de daden die je hebt gedaan, ga je ofwel beloond of gestraft worden. Dit is mijn mening..

Gepost door: Nuriye | 29-10-09

ik ga examen doen over filosofie en ethics, ik heb een goed basis gehad vanuit die artikel.
Heel dank..


groetjes
Faith

Gepost door: faith | 11-06-11

De commentaren zijn gesloten.