22-08-04

Wat is filosofie?

Wat is filosofie?
Dat is de vraag waar ik mee zal beginnen. Het leek mij de meest gepaste vraag voor een goed  begin van de site.
Filosofie is al zo oud als de mensengeheugenis. Vanaf de oertijd al moeten de slimme mensapen zich hebben afgevraagd: ''wat doe ik hier op de aarde? Wat is de betekenis van het leven?'' De Grieken gingen verder met filosoferen en breide het vak uit. In de Oudheid waren er veel filosofen: o.a. Socrates, Plato en Aristoteles. Socrates is mijn favoriete filosoof.
In de Middeleeuwen waren er ook een paar beroemde filosofen. Verder is de filosofie net heel veel veranderd want de vragen blijven altijd hetzelfde, maar er komen steeds andere meningen.
Wat houd filosofie in?
Filosofie is nadenken over levensvragen, die wel te bantwoorden zijn, maar je kunt je antwoord nooit bewijzen. Eigenlijk kun je er dus geen draadwerkelijk juist antwoord aan geven. Dus dan zijn ze  toch niet te beantwoorden. Dat is filosofie, denk hier maar is over na.  Het is ook een mening vormen over het leven. En zoals iemand al zei: vergeet niet gewoon te spelen, te rollen in het gras, of gewoon naar de wolken te kijken, dat is ook filosofie.
Waarom filosoferen?
Ja? Waarom? Omdat filosoferen in de eerste plaats leuk is en je dichter naar het leven brengt.
Veel mensen denken nooit na bij het leven. Ze filosoferen nooit. Deze populatie leeft van dag tot dag, van jaar tot jaar. Waarom stellen ze zichzelf nooit de vraag, waarom leef ik, bestaat God, is er leven na de dood, met welke boodschap ben ik hier? Dat doen ze niet omdat ze er geen antwoord op kunnen vinden. Ze willen alle vragen die hen worden gesteld kunnen beantwoorden, een vraag die ze niet kunnen beantwoorden, nee dat kan niet. Deze mensen maken zichzelf en andere wijs dat zij en de mensheid alles weet. En dat is niet waar. Hoe je het ook draait of keert, we zullen nooit alles weten. Een reisje retour naar de hemel bestaat niet en dat zal ook nooit kunnen. Ja, maar zegt men dan vroeger dacht men ook dat tv nooit zou kunnen. Ja dat is waar, maar tv is iets technisch en dat is de hemel niet, dat is geestelijk. Het menselijk brein is in staat te geloven in het onmogelijke en om dat soms ook waar te maken, maar toch zullen er dingen zijn die we nooit zullen begrijpen of kunnen. En daar moet je je bij neerleggen. Dat is nou juist wat deze mensen niet doen of kunnen.
Filsoferen is wel eens goed, je trekt je dan uit de sleur van het dagelijkse leven en staat stil bij vragen of gedachten die groter zijn dan de ons. Je kan je mening dan ook delen met andere, en weet je wat het leuke daarvan is: niemand wint een discussie over zo'n vraag. bv. is er leven na de dood?
Nu genoeg geschreven voor mijn eerste artikel. Als je opmerkingen hebt of je mening kwijt wil over dit artikel, aarzel niet en reageer hieronder.
 
Daaaaaag, Virginia. 18:10 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

De start van filosofie-is-leuk!

Hallo Allemaal,
 
vandaag (22/08) is de start van mijn filosofieblog. Deze blog is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie. Iedereen die wilt nadenken over het leven en zijn gedachten wilt delen is welkom.
Ik zal mijzelf even voorstellen. Ik ben Virginia, de maker van dit blogje. Ik ben 12 jaar en ik filosofeer heel graag. Daarom besloot ik om een blog te maken voor alle andere kinderen die  ook van filosofie houden. Op deze site kun je je gedachten kwijt in verband met filosofie. 
Ik plaats om de 3 dagen een andere vraag op mijn site. Daar zet ik dan mijn mening onder.  Iedereen die dan ook zijn mening wil geven over die vraag kan dan reageren. Soms zal ik ook een stukje van de geschiedenis van de filosofie op mijn site zetten of een beroemde filosoof.
Oké, ik begin maar eens mijn eerste vraag te posten.
Tot dan.
 
         daaaaag, Virginia.11:42 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |