14-11-04

Mijn spreekbeurt

 

 

 

 

 

 

 

Wij moesten voor Nederlands een spreekbeurt maken. Ik heb als onderwerp filosofie gekozen. Hieronder kun je die spreek beurt lezen. Laat me weten wat jullie er van vinden.
Beste klasgenoten en juffrouw,
Ik ga mijn spreekbeurt houden over filosofie omdat ik dit onderwerp mij zeer interesseert. Maar wat is filosofie?

Wat is filosofie?
Filosofie betekent wijsbegeerte van de Griekse woorden philoo (liefhebben) en sopia (wijsheid of kennis).
In woordenboeken staat filosofie meestal beschreven als ‘’nadenken over het leven d.m.v levensvragen’’. Toch hebben veel mensen een eigen mening over wat filosofie is. Sommige noemen het ‘’leren leven’’. Een beroemd filosoof, genaamd Socrates, beweerde zelfs dat filosofie ‘’leren sterven’’ is.
Ik heb zo net de woorden ‘’levensvragen’’ en ‘’filosoof’’ genoemd. Levensvragen zijn vragen (uiteraard) waar geen bewijsbaar antwoord op is. Stel dat je iemand vraagt:’’ bestaat God?’’ En deze persoon antwoordt;’’ God bestaat. Ik geloof in hem.’’ Dan kan iemand anders hem vragen: ‘’ en bewijs dat nu is!’’Je kunt je antwoord niet bewijzen en daarom zijn er nog altijd mensen die er een wel bewijsbaar antwoord op proberen te vinden.
Een filosoof is iemand die zich veel bezighoudt met filosofie. Iedereen filosofeert wel eens, maar een filosoof vormt overal zijn eigen ideeën over en is gespecialiseerd in wijsbegeerte. Er zijn ook mensen die door hun gedachten over levensvragen en hun manier van denken beroemd zijn geworden.

1.Het ontstaan van de filosofie.
De filosofie is al even oud als de mensheid zelf. Al onder de Neanderthalers moeten er geweest zijn die dachten:’’ wat doen wij hier? Waarom zijn wij hier?’’ Al vanaf dat de mens kon nadenken, is hij zichzelf vragen gaan stellen. Diezelfde vragen zijn nu nog steeds actueel, omdat ze onbeantwoord zijn en dat misschien ook blijven. De eerste echte beroemde filosofen dateren echter uit de tijd van de Grieken en de Romeinen. Vanaf toen is filosofie niet meer van de aardbodem weg te denken en er zijn nog steeds veel mensen die zich hierin interesseren.

2.De eerste grote filosofen.
Uiteraard zullen er filosofen zijn waarover we niets weten. Dat zal misschien een oermens zijn geweest die zichzelf al levensvragen stelden. Van deze filosofen zullen we nooit een werk of gedachte terug vinden, omdat ze niets opgeschreven hebben. Er zullen uiteraard ook grote filosofen uit onze tijd zijn. Mensen met interessante ideeën of gedachten. Zij hebben misschien ook niets opgeschreven omdat ze het niet belangrijk vonden.

3.Thales (624v.C -- 546v.C)
De geschiedenis van de westerse filosofie begint in het oude Griekenland.
Het begon allemaal met Thales. Hij was de eerste man die men wijs noemde. Hij woonde in Milete, een drukke havenstad aan de kust van Klein-Azië (Turkije). Hij geloofde dat water de grondstof van de wereld was. Een grondstof is iets waar alles uit is voortgekomen. Thales zij dat de wereld als een blok hout op het water dreef.

4.Socrates. (469v.C – 399v.C)
Socrates was een bekend figuur in Athene. Hij liep altijd op blote voeten ook in de winter. Hij was (dus) niet zo rijk.
Dag in dag uit praatte Socrates met iedereen, of men nu wilde of niet. Hij zei:’’ van de bomen op het platte land kan ik niets leren, van de mensen in de stad wel.’’ Socrates dacht dat je gelukkig kon worden door een goed leven te leiden. Maar wat is goed en kwaad?
Socrates schreef nooit boeken. Het meeste dat we van hem weten is opgeschreven door zijn leerling Plato.
Hij vroeg geen geld voor zijn kennis zoals de sofisten deden. Toch was niet iedereen het met Socrates eens en hij kreeg machtige vijanden.
Hij werd veroordeeld voor het aanbidden van afgoden en het bederven van de jeugd. Men veroordeelde hem tot de doodstraf. Hij moest de gifbeker opdrinken. De redenen waarom hij werd veroordeeld waren verzonnen. Eigenlijk wilden men dat Socrates hen om genade zou smeken. De echte bedoeling van de mensen die hem beschuldigden, was om deze populaire figuur een toontje lager te laten zingen. Socrates kon nog in hoger beroep gaan, maar dat deed hij niet. De grote filosoof was tot op het laatst eerlijk en straatarm. Hij dronk moedig de beker met dollekervelvergif op. Maar voor hij stierf betaalde hij zijn schuld af met een haan.
Socrates is de vader van de westerse filosofie.

6. Thomas Wittgestein (1889-1951)
Wittgenstein werd geboren in Wenen (Oostenrijk). Hij was de zoon van een schatrijke staalmagnaat. Drie van zijn vier broers in het gezin pleegden zelfmoord. De andere verloor zijn hand in WO1.
Wittgensteins doel was het oplossen van alle filosofische raadsels. Logica was zijn werktuig. Hij zei dat taal de weg naar de werkelijkheid versperde. Wittgenstein sprak eens:’’ De grenzen van de taal zijn de grenzen van mijn wereld.’’ Hiermee bedoelt hij dat als je bijvoorbeeld het woord tandenborstel niet kent, kan je niet aan een tandenborstel denken. Omdat je het woord niet kent kun je er ook niet aan denken.
Het klinkt misschien gek, maar met taal kun je ook filosoferen. Dat deed Wittgenstein. Een ander voorbeeld van filosoferen met taal. Jullie kennen allemaal het woord ‘pijn’. Maar wat is pijn nu eigenlijk? Het is een gevoel. Wat is pijn in een vaste vorm (iets dat je kan aanraken)? Als jij wordt geraakt door een hamer, dan is de hamer pijn, maar niet alle hamers zijn pijn. Als je een hamer aanraakt dan voel je geen pijn. De vraag die we dan stellen is: kan pijn een vaste vorm aannemen?
Nog een paars (rare) weetjes van Wittgenstein:
Hij bewaarde zijn filosofisch werk in een kluis.
Hij vond een propeller uit.
Hij erfde twee maal een fortuin en gaf het beide keren weg.
Hij hield ervan om naar tweederangs cowboyfilms te kijken.
Hij zei dat de filosofie een ladder was die je moest beklimmen en daarna weggooien.

Een paar levensvragen:
Hier zijn een paar filosofische vragen:

Is er buitenaards leven? --over aliens, …
Bestaat God? --over geloof, God, verschillende geloven,…
Leven wij wel in de echte wereld? –over virtuele realiteit, werkelijkheid, echtheid,…
Leeft een computervirus? –over wat leeft en wat leeft niet, ziel, …
Wat is goed en slecht? – over Is doden goed, …
Kun je aan niets denken? –over HET niets, …
Hoe is de wereld ontstaan? –over de schepping, het ontstaan, …
Bestaat het lot? –is ons leven al bepaalt, hebben we vrije wil,…
Zullen we ooit door de tijd kunnen reizen? --over tijd, de klok, …
Is vlees eten goed? –over vegetariërs, waarom is een dier doden wel goed en een mens doden niet goed? , …
Ben ik dezelfde persoon die ik was? –over perioden in het leven, zijn wij altijd 1 dezelfde persoon,…
Wat is de boodschap van het leven? –over een doel in het leven, een boodschap,…
Een paar citaten en spreuken.
‘’Men moet eten om te leven niet leven om te eten.’’ Socrates
‘’Onwetendheid is de bron van alle kwaad.’’ Socrates.
‘’Verwondering is het beging van wijsbegeerte.’’ Plato
‘’Het enige dat ik weet, is dat ik niets weet.’’ Socrates
‘’Een moedige houding is vaak een teken van vrees.’’ Lucanus
‘’Op veilige afstand is het niet moeilijk om dapper te zijn. Aesopus
‘’Leg een schip niet aan 1 anker vast en het leven niet aan 1 verwachting.’’ Epictetus

Zo, dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie er iets van geleerd hebben. Als jullie vragen hebben mogen jullie ze nu stellen.

12:10 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Leuk!! Halloee!!
Ik moet mijn werkstuk houden over griekse filosofie&wetenschap..ik zit op het Gymnasium en de hoofdvraag in het werkstuk is: wat is er veranderd in de filosofie&wetenschap wat mij opvalt is dat er NERGENS iets staat over de filosofie van NU in Griekenland..Heb jij enig idee??
Hoor het graag van je!!
Kus Lulu

Gepost door: Lulu | 06-01-07

titel niet heel erg god een krappe 7

Gepost door: lolly | 14-02-07

ik moet een ferslag schrijfen en de vraag is wat heeft wiskunde met filosofie te maken maar kan niks vinden kan iemand mij helpen?!
x annie
p.s goeie spreekbeurt

Gepost door: annie | 04-11-13

verslag srry

Gepost door: annie | 04-11-13

i

Gepost door: asdfadfadf | 19-06-14

De commentaren zijn gesloten.