24-07-06

Tips voor wie meer wil!

Hey! Ik ben weer terug van drie weken vakantie en ik ben alvast goed uitgerust.
Ik heb voor jullie nog een aantal leuke boeken opgezocht.De meeste van deze boeken heb ik zelf niet gelzen, maar lijken me wel zeer goed. Als ik ze uit heb zal ik wel een verslag geven.

-De wereld van Sofie. Jostein Gaarder.

Dit zeer bekende boek, waar ik nu in bezig ben, is geschreven in een stijl die niet iedereen zal aanstaan. Sommige zullen het boek wellicht te saai vinden.
Toch vindt ik dat het een overzichtelijke geschiedenis van de filosofie weergeeft, mooie uitgeleg en citaten en met inspirerende gedachten. Vergis je niet: dit boek is niet easy. Je moet er de tijd voor nemen.

-Filosofie zonder voetnoten. Friedhelm Moser.

Deze, inmiddels overleden, schrijver vindt dat filosofie nooit langdradig mag zijn.Hoewel ik dit boek niet gelezen heb, zijn de commentaren lovend.
Dit boek past zeker in de categrie ''filosofie zonder woordenboek''.
Een citaat dat dit beschrijft van Schopenhauer: “aan het papier toevertrouwde gedachten zijn beslist niet meer dan het spoor van een voetganger in het zand: je ziet wel welke weg hij heeft genomen, maar als je wil weten wat hij onderweg gezien heeft, moet je je eigen ogen gebruiken”
-De troost van de filosofie. Alain de Botton.

In dit boek (dat ik pas gisteren ondekte) wordt het werk van 6 filosofen uitgelegd.o.a. Socrates, Nietsche, Epicuris,...
Hun problemen en oplossingen worden voorgelegt. Het boek is een soort zelfhulpboek waar je troost uit kan putten, maar schijnt ook gewoon interessant voor filosofieliefhebbers.
Ga ik zeker lezen! De andere boeken van de auteur moet je ook maar eens opzoeken!

-Einstein, vertel eens. Jean-Claude Carriere.

Dit boek is misschien meer fysica dan filosofie, maar herbergt toch interessante gedachten, op een begrijpelijke manier uitgelegt. Dit is ook weer geen echte roman, want buiten praten gebeurt er bijna niets. Toch zal het boek je van de eerste tot de laatste bladzijde bekoren.
Het telt ''slechts'' 160 bladzijden, maar ik heb er wel 2 weken over gedaan. Je leest dit boek stukje bij beetje, maar als je geduld hebt, zal je beloond worden met de slimme en wonderlijke gedachten van een man die onze visie op de wereld voorgoed veranderde.

Tot de volgende, Virginia.

20:09 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |