12-01-07

''De jeugd van tegenwoordig.''

jongetje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals soms alle vrouwen, migranten en kinderen over 1 kam worden gescheerd, gebeurd dat ook wel is met jongeren.
Ik las nog in de nieuwste ''Klasse'' (een blad voor ouders, ironisch genoeg) dat je kind op de leeftijd van 14-15 jaar misschien wilt gaan vermageren. Er wordt ook altijd gepraat over ''de nieuwe trend'' cyberpesten, drugs, alcohol en nog meer pesten. Als je de ''Klasse'' doorleest, krijg ik het idee dat wij jongeren (ik zeg het wel eens spottend) allemaal drugs- en drankverslaafd zijn, we pesten elke dag op school en natuurlijk hebben we vandaag weer 3 kinderen afgeperst, we halen alleen maar buizen en willen niet studeren ;), we anorexia hebben en op de computer houden we ons bezig met chatten met vreemden en cyberpesten.
Zo ziet ons leven er toch uit? ;)
Nog zo'n voorbeeld: het nieuws. ''1 op 3 kinderen is te dik.'' Op mijn school zitten 500 kinderen en zijn er misschien 5 a 10 -maximaal- te dik. Dat is dan 1 op 50.Ik zeg niet dat iedereen een fout beeld heeft van tieners. Mijn oma's en opa vinden onze kleren heel mooi en weten dat we hard werken voor school.
Ik wil gewoon zeggen met dit artikel dat ik vind dat jongeren ook is wat positief in de media mogen komen. Ik zeg niet dat er geen jongeren met problemen zijn (ze zijn er genoeg), maar dit moet geen algemeen beeld worden.
Als ik thuis kom van mijn dag school met een hoop huiswerk, ik net 30 minuten gefietst heb en ik even uitgeteld in de zetel zak en dan op het nieuws dat kinderen te weinig sporten, voel ik me toch verontwaardigd. Veel trek ik me er niet van aan, maar omdat de waarheid anders is, mag mijn kant ook een keer opgeschreven worden. :D
Zo, dat lag al lang op mijn maag. Het is niet filosofisch (of wel?), maar het moest er uit.
Nu ga ik even een paar mensen via msn uitschelden, want ik loop achter ;)

Ciao, Virginia.

20:24 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Beste,

Zoleefden wij vroeger!

Als kind reden we mee in wagens zonder veiligheidsgordels of airbags.

Onze bedden waren geschilderd in vrolijk gekleurde, op lood gebaseerde,verven.

We hadden geen kindveilige afsluitingen op geneesmiddelen, deuren of kasten, en als we fietsten, deden we dat zonder helm.

We dronken water van de tuinslang, van de pomp, uit de put, nooit uit een fles - verschrikkelijk!

We brachten uren door in het monteren van een gocart uit rommel en lieten ons dan van een helling afbollen, om tijdens de afdaling vast te stellen dat we de remmen vergaten. Nadat we enkele keren in de struiken waren beland, bedachten we een oplossing.

We experimenteerden met het uiteenhalen en opnieuw in-elkaar-steken van radio's en andere elektrische toestellen, om enkel te worden verraden door de zwart geblakerde muur boven het stopcontact... want we hadden een kortsluiting veroorzaakt.

We gingen 's morgens van huis weg en speelden de hele dag... zo lang we er maar voor zorgden terug thuis te zijn bij valavond.

Niemand kon ons daarbij de hele dag bereiken. Geen GSM's.

Gevaarlijke pedofielen leken toen nog niet te zijn uitgevonden, want nooit hebben wij daarvoor een verwittiging gehoord en ongestoord - wel-is-waar stiekem omwille van de 'zondigheid' - leerden wij in het spel het andere geslacht kennen, onschuldig en toch grondig.
Onvoorstelbaar !

We sneden ons en braken botten en tanden, nochtans gaf dit geen aanleiding tot rechtszaken.

Het waren ongevallen. Niemand viel iets te verwijten, behalve onszelf.

Herinner je je nog dergelijke "ongevallen" ?

We vochten en sloegen elkaar bont en blauw, en leerden daarmee om te gaan.

We aten slecht snoepgoed, brood en 'goede' boter, spek met eieren en dronken frisdrank, maar we hadden nooit overgewicht ..., we waren altijd buiten aan het spelen.

We deelden onze drank door samen van dezelfde fles te drinken en niemand is hier ooit van overleden.

Niemand ontsnapte aan courante kinderziekten en we gaven ze grif aan elkaar door... zo bouwden wij zelf onze immuniteit op, zonder antibiotica.

We hadden geen Playstations, Nintendo 64, X-Boxes, video spelletjes, 40 televisiezenders, video, surround sound, GSM, P.C., internet chat rooms etc. ... maar we hadden vrienden.

We gingen naar buiten en maakten daar vrienden. We reden op onze fiets of wandelden naar een vriend thuis, belden aan of gingen zelfs gewoon via de achterdeur naar binnen. Stel je dit voor. Zonder de ouders hier eerst om te vragen ! En even later zaten wij mee aan tafel aan een boterham met stroop of met spek te smikkelen.

Helemaal alleen ! Helemaal alleen in die koude afgrijselijke wereld!
Zonder een oppasser - hoe deden we het toch?

We vonden spelletjes uit met stokken, tennisballen, katapulten, bogen... en - hoewel we er voor werden gewaarschuwd - niemand verloor een oog.

Niet iedereen mocht mee voetballen, en zij die geen team vonden, moesten leren omgaan met ontgoocheling ..., moesten leren een andere coalitie te sluiten.

Onze daden waren die van onszelf. Gevolgen werden verwacht.Niemand of niets om zich achter te verbergen. De idee van ouders die ons automatisch in bescherming namen, als we de wet overtraden of in aanraking kwamen met een gezagspersoon, was ongekend. Ze steunden zelfs de wet, hadden respect voor regelgeving - stel je dat voor!

Een tot twee maanden (en langer) internaat werden overbrugd met één worst, 2 potten zelfgemaakte confituur, een weckpot uitgebakken spek, een pakje karamellen om de eerste dagen onze heimwee te 'versnoepen' en 2 tot 4 brieven van 'ma'.

Niettegenstaande hun ongezien gevaarlijke jeugd, hebben bovenvermelde generaties de beste risiconemers, probleemoplossers en ontdekkers ooit voortgebracht. De voorbije 50 jaar heeft een explosie gekend aan innovaties en nieuwe ideeën. We kenden vrijheid, mislukking, succes en verantwoordelijkheid, en leerden hiermee om te gaan.

Indien jij één van hen bent; gefeliciteerd! En geef dit door aan anderen die eveneens het geluk hadden op te groeien als een kind, nog voor advocaten en overheidsinstanties ons leven conditioneerden...

Gepost door: Wizard X | 18-01-07

hoe ben je in het onderwerp filosofie geintreseerd geraakt door boeken of ......

Gepost door: rozenboosje | 04-04-07

Hoe? Dat is een moeilijke vraag. Eerlijk gezegd weet ik het niet meer echt... Ik denk door een combinatie van familie, boeken en eigen interesses.

Gepost door: Virginia | 07-04-07

De commentaren zijn gesloten.