29-06-07

Contre qui maintenant?

discriminatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een nogal veel besproken onderwerp: racisme. Onlangs kreeg de schepen Wouter van Bellingen nog wereldwijde aandacht omdat een aantal koppels geweigerd hadden om door hem getrouwd te worden.
Een bewijs dat racisme niet alleen om kleur draait is het feit dat vrouwen in dezelfde functie nog steeds 10% minder verdienen dan mannen.
Het is ook iets van alle tijden en culturen. Mensen zijn altijd al nieuwsgierig geweest naar het onbekende, ''het andere'', maar tegenover die nieuwsgierigheid staat een angst voor dat ongekende. Voeg hier nog wat egoïsme (een instinct, in zekere mate toch) bij en je hebt racisme.
Volgens mij heb je 2 soorten racisme (je kan er natuurlijk nog vele soorten bijvoegen): direct en indirect. Directe voorbeelden: beledigen, geweld, uitsluiten, benadelen,... vanwege geloof, huidskleur, geslacht,... Racisme zoals we het kennen dus.
De 2de soort, indirect racisme, is misschien moeilijk te begrijpen en niet iedereen zal het racistisch vinden. Om te beginnen een voorbeeld: De naam ''Negerinnetetten'' voor mellowcakes zou racistisch zijn en moest volgens een (blanke) politicus van de verpakkingen verwijderd worden. Op straat vroeg men aan enkele donkere mensen wat ze daar nu van vonden. De reacties: ''wat maakt het uit?'', ''wel grappig'', ''waarom?''
Doordat deze blanke man zoveel bezig is met het opsporen van vormen van ''racisme'', is hij zoveel bezig met kleur- en cultuurverschillen, dat dat hem tot een indirecte racist maakt. Hij bedoelt het natuurlijk niet zo, maar maakt wel een groot onderscheid tussen mensen. Hij bedoelt het wel goed en is niet slecht zoals een directe racist. Toch kan het wel vervelend zijn als mensen meer bezig zijn met kleine pietluttigheden en dat daardoor de serieuze dingen dan minder aangepakt worden. Het is een soort verspilling van energie, dus.
Alhoewel er nu al veel veranderd is in verband met verdraagzaamheid, is het spijtig dat er nog steeds personen zijn die niet verder kijken dan het vooroordeel, die bang zijn van ''het andere''. Zeker in deze, soms moeilijke tijden, kunnen we veel (meer) bereiken samen, als het al geen noodzaak is voor mensen om de handen in een te slaan om te overleven.
Hopelijk kunnen Martin Luther King en zoveel anderen op een dag ooit opgelucht adem halen en tevreden zuchten dat hun droom is uitgekomen.
Zoals aan het einde van veel andere artikels, laat ik jullie hier ook weer achter met een citaat. De auteur ervan ken ik niet meer, maar de boodschap blijft even mooi. Dit citaat zegt misschien wel meer dan heel het artikel.

''In het donker zijn alle kleuren hetzelfde.''

*applaus*, Virginia.

21:53 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Vind ik mooi gezegd, Virginia! Mensen zouden eindelijk moeten inzien dat huidskleuren en verschillende manieren van denken geen grenzen mogen vormen, maar juist een sleutel naar de rijkdom van verschillende culturen moeten zijn.

Gepost door: Eva | 09-07-07

hey snap wat ge bedoeld: maar letterlijk wil racisme zeggen: iets tegen een ras hebben: nu word kritiek tegenover bvb de islam aanschouwd als racisme, dat klopt niet.
dat vrouwen minder verdienen is geen racisme dus, maar ongelijk. dat vrouwen trouwens minder verdienen is niet waar, de gegevens zijn een vertekend beeld: waarom: ze hebben gewoon alle lonen bijeen geteld en daar een gemiddelde van gemaakt: waar zitten de hoge lonen bij arbeiders? net die jobkes die vrouwen niet uit oefenen: want voor dezelfde job en dezelfde functie worden over de meeste bedrijven geen onderscheid gemaakt tussen de lonen of je nu man bent of vrouw. in de meeste bedrijven werkt men met loonschaalroosters waarvan geen onderscheid kan gemaakt worden tss de seksen. enkel wat ge doet.
ps: je hebt een heel interessante blog

Gepost door: watje | 12-08-07

De commentaren zijn gesloten.