28-08-07

De hemel op aarde.

adam-en-eva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag haalde mijn broer zijn nieuwe boeken op. In de agenda van dit jaar staat de thema's vrede en kinderrechten in de kijker. Het is niet mijn bedoeling om hier over over kindsoldaten enzovoort te beginnen. Ik wil niet alle slechte dingen gaan bespreken.
Zo lang er mensen op deze planeet zijn, zijn er mensen geweest die zich het leed van hun lotgenoten aantrokken. Er zijn ook altijd veel personen geweest die droomden van het paradijs op aarde en er waren er ook die probeerden dit te verwezelijken, al waren dat er minder dan de dromers.
Dat is dus de vraag (voor vandaag): wanneer zal er een perfecte wereld zijn? Of misschien nog belangrijker: Is een paradijs op aarde mogelijk?
Als je zo naar de geschiedenis kijkt dan zie je dat veel mensen het geprobeerd hebben. Tot nu toe hebben al deze mensen iets bijgedragen aan de wereld en hebben ze veel mensen gered. Maar de wereld redden is nog niemand gelukt.
Vraag 1: Moet de wereld wel ''gered'' worden?
Als je zo eens een willekeurige nieuwssite bekijkt of langs het 7-uur-journaal zapt, moet je toch al heel onverschillig zijn om het niet te zien: er gebeuren veel slechte dingen op aarde. Toch denk ik dat ''gered'' een beetje een fout woord is. Dat klinkt alsof dan op één dag alles ineens terug goed zou komen.
Dat kan niemand fiksen. We zijn ook met te veel mensen, culturen en verschillen op deze wereld. Als je langs het nieuws zapt, kan je ook zien dat mensen het nogal moeilijk met elkaar eens worden. Toch besef ik dat er iets moet gebeuren en er gebeurt ook vanalles: Artsen Zonder Grenzen, Unicef, GAIA, Greenpeace... Mensen zijn zich bewust van de situatie en willen zelf verandering teweeg brengen. Dus op deze vraag moeten we geen antwoord meer geven, want de wereld wordt NU gered, al verloopt het proces langzaam, we zijn onderweg.
Vraag 2: Hoe moet de wereld dan gered worden?
Hoewel ik niet zo geïnteresseerd ben in politiek, denk ik dat een groot deel van het wereldwijde welzijn in handen ligt van deze ''branche''. Ook al willen er zoveel mensen vrede, deze mensen beseffen niet dat oorlog niet meteen altijd gevoerd wordt om vrede te verwoesten (al gebeurt dit wel altijd), maar om olie, macht, geld...
We kunnen wel voedsel en artsen naar Afrika sturen, maar dit zal de arme landen nooit uit de slop helpen. Het is werken ''bij de rivier'' en niet aan de bron. Dat zijn de op macht beluste dictators en corrupte politici van die landen. Zolang zij blijven lenen bij het Westen, hun geld opmaken aan oorlog om goudmijnen en land, zal de armoede nooit ophouden. Want wanneer een organisatie een kindsoldaat gered heeft, wordt ergens anders al een ander kind een geweer in de hand gestopt.
Het is natuurlijk moeilijk om de harde kern aan te pakken en gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het blijft toch de enige manier.
Oorlog en binnelandse conflicten maken alles steeds opnieuw en verder kapot.
En dan heb je nog een andere verantwoordelijke: de verborgen machtshebbers. Huh? Wie? De rijke, Westerse wapenhandelaars, de drugsbarons, de verborgen politieke raadgevers, de geheime agenten... Wie de films ''Lord of war'' en ''The constant gardener'' heeft gezien, weet waarover ik het heb.
Het antwoord op nr. 2: pak het aan bij de bron, de kern waaruit alles voorvloeit i.p.v het water uit die bron proberen te zuiveren.
Vraag 3: Hoe zal die ''perfecte'' wereld eruit zien?
Daar is natuurlijk geen specifiek, alomvattend antwoord voor. Daar heeft iedereen een eigen idee van. Maar ergens denk ik dat de perfecte wereld nooit perfect zal zijn. Er zullen altijd ziektes, ongelukkigen en conflicten zijn. Maar als die zieken zo goed mogelijk verzorgd worden, als die ongelukkigen geholpen worden en als die conflicten verbaal blijven dan is dat voor mij de perfecte wereld.
Wanneer iedereen zich inzet voor het goede en geen energie verspilt aan bommen maken, dan zijn de mogelijkheden grenzeloos. En misschien op een dag, wie weet...
Om met een wijs citaat te eindigen, wat veel zegt over concrete pogingen om een paradijs te maken.

"De poging om de hemel op aarde te verwezenlijken,
brengt steeds de hel voort."

-Karl Popper

18:11 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Hallo, Ik zag je op de 1ste pagina bij skynet en kom eens piepen.
Toffe blog heb jij met interessante items. Ik kom zeker nog eens langs.
Groetjes

Gepost door: Mythoske | 29-08-07

Hallo Virginia Ik droom ook nog van een betere wereld....ik hoop er nog op.....maar de hebzucht is groot van sommigen.
Leuke blog heb jij.
Lieve groetjes

Gepost door: Ilona | 29-08-07

De commentaren zijn gesloten.