29-08-07

Wondere wonderen.

rainbow3


Eerst een opdracht: kijk eens 360 graden om je heen. Zie je iets speciaals? Ik niet. Op het eerste zicht dan toch. Want als ik wat langer en beter kijk, zie ik hoe het licht door het grote raam valt en op de grond een ingewikkeld schaduwspel creeërd, hoe een andere lichtstraal een mathematisch perfect figuur op de gordijnen tekent, hoe ik en mijn broer met elkaar spreken...
Spreken? Ja, taal is eigenlijk heel ingewikkeld en moeilijk voor je hersenen om te produceren. Je kaakspieren en tong moeten juist bewegen, uit je mond moeten de juiste woorden in de juiste volgorde komen, je stembanden moeten het volume regelen en je handen moeten de juiste gebaren maken. Dat allemaal tegelijk, in combinatie met lopen, luisteren, zien,...
Mijn computer zou op zoveel opdrachten tegelijk vastlopen.
Maar wonderen moeten niet alleen zo dichtbij worden gezocht, er zijn ook veel directe mirakels. Een mooie: een vrouw met MS zit al jaren in een rolstoel. MS is een ernstige spierziekte, waarbij het afweersysteem plotseling de spieren aanvalt. Je kan dan niet meer lopen waardoor je spieren nog verder verzwakken. Er is geen medicijn.
Ze zit samen met haar kind op het voetpad met de bal te spelen. Ineens rolt die bal de straat op en haar kindje loopt er achteraan. Op dat moment komt er net een vrachtwagen aanrijden. Ze ziet dit gebeuren, staat op en grijpt haar kindje van de straat. Ze kon dus opeens terug lopen. Na al die jaren in een rolstoel, zei haar geest tegen haar lichaam: ''Je MOET lopen!'' En de spieren zeggen: ''We kunnen niet lopen!'' Maarja, het moest en mocht niet mislukken.
Mijn ex-godsdienstlerares heeft dit verhaal verteld. Volgens haar was het iemand die ze kende, overkomen. Of je het nu geloofd of niet, het blijft een mooi en wonderlijk verhaal over de kracht van de noodzaak. Een mooi voorbeeld van een echt mirakel.
Veel wonderlijke verhalen gaan over bijna-doodervaringen (schrijf je dat zo?). Twee van de velen: Een jonge man krijgt een zwaar auto-ongeluk. Hij kijkt van bovenaf neer op zijn lichaam. Daarna suist hij door een tunnel met aan het einde een fel, verblindend licht. Daar ziet hij Jezus die vraagt: ''Wil je leven of niet?'' Hij kiest ervoor om terug te komen, maar blijkt wel aan één zijde verlamd.
Een vrouw krijgt op de operatietafel teveel verdoving toegediend en haar hartslag valt weg, maar de dokters krijgen hem terug aan de gang. Na de operatie vertelt ze dat ze op dat moment (daarvoor was nog in slaap) over een mooi, vredig veld vloog. Ze zag hoe haar kinderen en man naar haar zwaaiden. Toen kwam ze terug.
Er was ook een man die zijn verhaal deed in een Nederlands blad. Hij had hetzelfde meegemaakt als de vrouw. Maar hij had ook een hele hemelse muziek gehoord. Die probeerde hij al jaren terug te vinden, maar zijn zoektocht had nog niets opgeleverd.
Er zijn ontelbaar veel van dit soort wonderbaarlijke verhalen. Ik vind ze altijd leuk om te horen, omdat ze zo positief zijn en vertellen dat we niet bang moeten zijn voor de dood.
Toch hoop ik dat je ook eens om je heen kijkt zoals ik je aan het begin van dit artikel vroeg en kijk dan niet alleen, maar zie ook echt. Op vakantie in Umbrië keek ik naar de diepblauwe, wolkeloze lucht en ik was echt oprecht geshockt door de wereld. Ik zag de zon, de bomen en hoorde de insecten en was er echt vol van. Niet geforceerd, het overviel me gewoon toen ik m'n boek even weglegde.
Door het echt ervaren van de wereld krijg je niets ''zomaar'', maar ziet alles, van een mier tot de heldere hemel, er zo wonderlijk uit dat het lijkt alsof het net gemaakt is en je de eerste bent die het voltooide plaatje mag zien. Het is een prachtig gevoel, dat ik met geen toetsebord kan beschrijven. Ik hoop dat iedereen zich ooit een nederige aanschouwer van een groots wonder mag voelen.
Misschien is het zoals Alfred Polgar ooit zei:

"Het zou, bijvoorbeeld, een wonder zijn, als ik een steen vallen liet en hij omhoog steeg.
Maar is het geen wonder dat hij naar de grond valt?"

20:09 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Mooi om te lezen, groetjes viv

Gepost door: viv | 29-08-07

Bedankt voor je complimentje. Jouw blog ligt bij mij ook op de bovenste plank.....echt interessante teksten om lezen....dat vind je zelden op blogs!
Lieve groetjes, Virginia!

Gepost door: Mythoske | 30-08-07

De commentaren zijn gesloten.