26-09-07

De kunst van het reizen.

dekunst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is alweer lang geleden dat ik nog een boekrecensie geplaatst heb. Ik heb dit boek in de zomervakantie in Italië gelezen. Ik had het voor Sinterklaas gekregen, maar nooit tijd gehad om het te lezen. Het leek me wel toepasselijk om iets over reizen te lezen terwijl je op reis bent. Ik zou later ook graag op wereldreis gaan, dus het kan altijd nuttig zijn.
Even een korte inhoud: Er gaan tegenwoordig meer mensen op reis dan ooit. Maar het is zeer de vraag of zij wel weten hoe ze moeten reizen.
Wat gebeurt er als je uit je dagelijkse werkelijkheid in een totaal andere wereld wordt gezet? Wat als de verveling toeslaat? Als je liever in bed blijft dan naar de door de reisgids aanbevolen monumenten te gaan kijken? Kun je leren genieten? Kun je leren beter naar een landschap te kijken?
Deze en tientallen andere vragen beantwoordt De Botton, met hulp van gidsen als Flaubert, Ruskin, Humboldt en Van Gogh.
Ik moet zeggen dat het boek vrij goed te lezen was qua moeilijke termen. Het hoofdstuk dat mij het meeste aan het denken heeft gezet, is het tweede ''over tussenplaatsten''. De schrijver wist hierbij ''verborgen'' kennis in mij naar buiten te brengen: iets waarbij je denkt ''Ja, dat is waar.'', maar waar je zelf nooit op zou komen.
Ook het laatste hoofdstuk en het stuk over landschappen leerden mij veel. Het overkomt me niet vaak dat ik door een boek anders ga kijken naar dingen. Toch heb ik door Alain de Botton wijze hersenspinsels uit mijn luilekkervakantie kunnen halen.
Een ander voordeel is dat de schrijver alles in duidelijke taal uitlegt en mooie citaten en vergelijkingen opsomt. Hij spreekt ook vooral vanuit zijn eigen ervaringen en dat is veel boeiender dan een objectieve opsomming van feiten.
Toch zijn er -vooral naar het mooie einde toe- langdradige hoofdstukken geweest. Ik heb deze wel gelezen en ze waren niet slecht, maar net iets te lang en niet zo boeiend. Ik raad dit boek vooral aan aan mensen die achter hun reizen andere ideeën willen ontdekken en niet zomaar 2 weken op het strand willen liggen, maar daarboven ook een filosofische meerwaarde voor later uit hun vakantie willen halen.
Misschien toch nog eens het boek herlezen voordat ik rond de wereld vlieg!

Eén van die wijze citaten is er ééntje van mijn favoriet Pascal in zijn briljante ''Pensées'':

"Al het leed der mensen spruit hieruit voort,
dat zij niet rustig in hun kamer kunnen blijven."

20:32 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |