26-10-07

Duivels aanbod.

devil

Een klein verhaaltje tussendoor. Het komt uit het wondermooie boekje ''Like the flowing river'' van Paulo Coelho. Het is vrij humoristisch, maar met een serieuze ondertoon.
Een jongetje hoort van een vrouw dat de koning een pakt met de duivel moet hebben gesloten, want anders zou hij niet zo rijk zijn en alles bezitten.
Later hoort hij een priester op straat tegen een beeldschone vrouw roepen dat ze een deal met Satan heeft gesloten. Daarna hoort hij een man zeggen dat die rijkaard wel een deal met Beelzebub moet hebben omdat hij anders niet zo rijk zou kunnen zijn.
Als het jongetje de duivel dan ontmoet, vraagt hij hem of hij mensen echt zo mooi, rijk en machtig kan maken.
''Tuurlijk niet'', antwoordt de duivel, ''je hebt gewoon geluisterd naar de mensen die me proberen te promoten.''

20:50 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-10-07

Nobelprijs voor de minst geschikte Nobelprijswinnaar!

al-gore


Kijk ik een paar dagen geleden op de skynet nieuwspagina en wat zie ik: Al Gore wint Nobelprijs voor de vrede! Misschien krijgt McDonalds morgen ook wel een michelinster! ;) (grapje van mijn pa)
Waarom ik dit vind? Geloof ik dan niet in het broeikaseffect? Tuurlijk geloof ik dat er iets mis is met het milieu! Ik geloof alleen Al Gores woord niet. Zeg nu zelf, het klinkt toch als een absurd verhaal als je het zo hoort.
''Een op de achtergrond geraakte ex-presidentskandidaat lanceert plots een film over global warming. In deze film waarschuwt hij iedereen voor de vreselijke gevolgen van de opwarming van de aarde. Hij beroept zich op de 'gewone man' om te gaan besparen en de aarde te redden. Hij wint snel aan populariteit en bekeert de massa al snel tot zijn nieuwe broeikaseffect-geloof. Wie dit niet gelooft, is dan ook een heiden.
Maar als we eens wat dieper inzoomen op de roepende meneer Gore zelf wordt al snel duidelijk dat hij op jaarbasis ongeveer 20 keer meer energie gebruikt dan een gemiddeld Nederlands huishouden. Hij vliegt de hele wereld rond om zijn boodschap te verkondigen, gesponsord door allerlei bedrijven, wint een Oscar voor zijn documentaire ''An inconvient truth'' en wint als kers op de taart nog een Nobelprijs voor de vrede (?). Maar al snel komt er ook een ''ongemakkelijke waarheid'' over Al zelf aan het licht: hij wordt genoemd als mogelijk presidentskandidaat voor de volgende presidentsverkiezingen.
Was het dan toch allemaal een reclamestunt, een machtsplan, een oppervlakkige misleiding van het volk?''
Met deze cliffhanger eindigen we onze spannende thriller. ''Binnenkort in de bioscoop.''
Wat is er nodig om een Nobelprijs voor de vrede te winnen? Je moet een goede boodschap de wereld in willen brengen, geweldloos strijden voor vrede in een land en niet vanachter je Apple.
We kijken even naar een lijst van vroegere winnaars: oprichters van het Rode Kruis, medestichters van de VN, mensenrechtenactivisten, Martin Luther King, Moeder Theresa, Elie Wiesel (overlevende van een concentratiekamp en later schrijver), Mandela, Gorbatsjov, UNICEF, Amnesty International, ...
Allemaal mensen of organisaties die voor hun overtuigen leven en er echt levenslang mee bezig zijn. Niet een of andere rijke mislukte presidentskandidaat die plots op een dag zijn -bijna lege- schatkist ziet en denkt dat het misschien tijd is voor een in het oog springende campagne.
Ik zeg niet dat Gore niet voor het milieu mag opkomen. Hij doet het alleen op zo'n contradictionele manier. Als je echt om iets geeft, moet je er ook naar leven. Begin misschien is met in een milieuvriendelijk huis te leven, van stad naar stad te fietsen,... Ik ga er vanuit dat als meneer Gore niet bereid is zijn luxe op te geven voor zijn '''geloof'', hij zelf ook niet helemaal van zijn waarden overtuigd is of dat er ten minste nog een addertje onder het gras zit.
Dat laatste kan alleen de tijd uitwijzen, maar tot het echte einddoel in zicht kom, blijf ik met kritische ogen naar Al Gores campagne kijken.

"Hij in wie de menigte gelooft, heeft de macht."
- Raupach

20:51 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |