21-12-07

Hemel of hel?

winter

Ik kwam een tijdje geleden op een goede vraag over de Bijbel, meerbepaald over de hemel en beloning van het goede. Het leek mij ineens vrij egoïstisch dat de mens altijd naar zijn eigen zielenheil op zoek is terwijl men juist goed moet doen zonder egocentrisch te zijn. Even verduidelijken.
In de Bijbel wordt genoemd (dit is een eeuwenoud gegeven, wat in alle godsdiensten is terug te vinden) dat zij die goed doen, beloond zullen worden voor hun daden. Maar moet men eigenlijk niet spontaan goed doen, zonder het oog op een plaatsje in de hemel? Het goede overwint uiteindelijk en alle ''goeden'' krijgen het eeuwige paradijs.
Gelovigen zijn vaak bezig met hun zielbestemming en zoeken daarom naar een genadige God, een die hun zonden vergeeft en hun het eeuwige leven belooft. Ik vond dit plots toch vrij zelfzuchtig klinken. Zou er niet beter staan: ''Wie goed doet, krijgt in zijn leven veel innerlijk welzijn terug, maar zijn heil staat niet vast.'' De echte ''good guys'' die zo onzelfzuchtig zijn dat ze eerder met anderen bezig zijn dat met hun eigen reservatie in de hemel, zouden dan goed blijven doen, terwijl zij die met munten gooien om in een goed blaadje te staan bij God afhaken.
Ik weet dat dit alles nogal onlogisch klinkt, al is het ergens ook wel beredeneerbaar als je alles zeer objectief bekijkt. Ik weet dat op goede daden altijd goede beloningen volgen, dat dit een oeroud feit is. Het kwam dan ook later in mij op dat wie goed wil doen puur om beloond te worden dat nooit volhoudt omdat het zoveel energie vergt. Onzelfzuchtig handelen is zeer tijdsrovend en vraagt ook zoveel van een mens dat je het wel uit jezelf moet doen om het te kunnen volhouden. Als je door goede daden zoiets vaags en verweg als je leven in het hiernamaals (het blijft iets ver-van-mijn-bed lijken) wil verzekeren, kan je dat nooit ophouden.
En als we zo redeneren, klopt het ook dat goede personen inderdaad beloond moeten worden, omdat zij de immense, ware kracht, die in het leven meestal onbeloond blijft, hebben kunnen opbrengen. Zij hebben zich ten dienste van hun medemensen gesteld en hoewel sommige gerustgesteld waren door hun geloof, waren anderen nooit zeker van hun heil.

Ook al zijn wat volgt ''maar'' woorden en blijft het hier dus bij theorie, die meestal mijlenver van de praktijk ligt: het is toch een poging waart. En ook al ben ik geen echt geloofspersoon of ''Bijbelmens'', als je dit stukje leest, zie je dat er buiten alle controverse en conservatieve opvattingen die er al van dit geschrift geweest zijn, er ook een diepe waarheid inschuilt.

''Niemand kan twee meesters dienen;
want hij zal de ene haten en de andere liefhebben,
hij zal de ene aanhangen en de andere verachten.
God en het geld: die kunt u niet beide dienen.''

- Mat 6:24

14:26 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

.... Leuk om je filosofische gedachtegang weer te volgen. Vooral de gedachte: 'moeten we enkel goed doen om een plaatsje in de hemel te bemachtigen?' vond ik goed bedacht. (Ook proficiat met de nieuwe lay-out.) P.S. bedankt voor het bezoekje aan mijn blog.

Gepost door: Eva Janssens | 23-12-07

De commentaren zijn gesloten.