31-12-07

Happy Newyear, folks!

new_year

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil iedereen alvast een happy 2008 wensen vanuit New York!!

Kijk naar de tv, want ik sta mee op Times Square! ;)

00:13 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

21-12-07

Hemel of hel?

winter

Ik kwam een tijdje geleden op een goede vraag over de Bijbel, meerbepaald over de hemel en beloning van het goede. Het leek mij ineens vrij egoïstisch dat de mens altijd naar zijn eigen zielenheil op zoek is terwijl men juist goed moet doen zonder egocentrisch te zijn. Even verduidelijken.
In de Bijbel wordt genoemd (dit is een eeuwenoud gegeven, wat in alle godsdiensten is terug te vinden) dat zij die goed doen, beloond zullen worden voor hun daden. Maar moet men eigenlijk niet spontaan goed doen, zonder het oog op een plaatsje in de hemel? Het goede overwint uiteindelijk en alle ''goeden'' krijgen het eeuwige paradijs.
Gelovigen zijn vaak bezig met hun zielbestemming en zoeken daarom naar een genadige God, een die hun zonden vergeeft en hun het eeuwige leven belooft. Ik vond dit plots toch vrij zelfzuchtig klinken. Zou er niet beter staan: ''Wie goed doet, krijgt in zijn leven veel innerlijk welzijn terug, maar zijn heil staat niet vast.'' De echte ''good guys'' die zo onzelfzuchtig zijn dat ze eerder met anderen bezig zijn dat met hun eigen reservatie in de hemel, zouden dan goed blijven doen, terwijl zij die met munten gooien om in een goed blaadje te staan bij God afhaken.
Ik weet dat dit alles nogal onlogisch klinkt, al is het ergens ook wel beredeneerbaar als je alles zeer objectief bekijkt. Ik weet dat op goede daden altijd goede beloningen volgen, dat dit een oeroud feit is. Het kwam dan ook later in mij op dat wie goed wil doen puur om beloond te worden dat nooit volhoudt omdat het zoveel energie vergt. Onzelfzuchtig handelen is zeer tijdsrovend en vraagt ook zoveel van een mens dat je het wel uit jezelf moet doen om het te kunnen volhouden. Als je door goede daden zoiets vaags en verweg als je leven in het hiernamaals (het blijft iets ver-van-mijn-bed lijken) wil verzekeren, kan je dat nooit ophouden.
En als we zo redeneren, klopt het ook dat goede personen inderdaad beloond moeten worden, omdat zij de immense, ware kracht, die in het leven meestal onbeloond blijft, hebben kunnen opbrengen. Zij hebben zich ten dienste van hun medemensen gesteld en hoewel sommige gerustgesteld waren door hun geloof, waren anderen nooit zeker van hun heil.

Ook al zijn wat volgt ''maar'' woorden en blijft het hier dus bij theorie, die meestal mijlenver van de praktijk ligt: het is toch een poging waart. En ook al ben ik geen echt geloofspersoon of ''Bijbelmens'', als je dit stukje leest, zie je dat er buiten alle controverse en conservatieve opvattingen die er al van dit geschrift geweest zijn, er ook een diepe waarheid inschuilt.

''Niemand kan twee meesters dienen;
want hij zal de ene haten en de andere liefhebben,
hij zal de ene aanhangen en de andere verachten.
God en het geld: die kunt u niet beide dienen.''

- Mat 6:24

14:26 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Merry Christmas!

Merry_Christmas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over een paar dagen is het alweer Kersmis en dat kon ik toch niet voorbij laten gaan zonder aan al de bezoekers van mijn blog een hele gezellige Kerstmis te wensen!

Omdat Kerstmis vooral gaat om licht in de duisternis, om de zon met alle lichtjes aan te moedigen te blijven schijnen en om de geboorte van Jezus -na 2000 jaar nog steeds een heel bijzonder persoon- te herdenken, volgt hier een mooie quote voor onder de kerstboom:

"Midden in de duisternis is er licht.
Beschouw het niet louter als licht.
Licht en duisternis gaan vooraf aan elkaar,
zoals de ene voet volgt na de andere."

- Shitou

12:40 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-07

Mensen en geweld.

geweld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een simpele titel voor een ingewikkeld onderwerp. Is geweld een natuurlijk verschijnsel? Hebben mensen een aangeboren gewelddadigheid?
Ikzelf ben normaal gezien een vredelievend persoon, maar ook ik speel Counter Strike (een online spel waarop je agent of terrorist bent, met nogal wat bloed) en kijk graag naar een film zoals de 300 of Kill Bill. En toch, als ik het nieuws zie gruwel ik van de aanslagen en moorden, terwijl ik diezelfde avond denk: ''yess!'' als ik een mooi snipershot maak op ''Counter Strike''.
Alhoewel het ene realistisch is en het andere slechts een game, blijft het in beide gevallen geweld. Het nieuws is een goed begin voor een nachtmerrie, op de computer is het vermaak na schooltijd. Eigenlijk is het heel onlogisch dat het menselijk ras agressie dat al zo veel schade heeft aangericht, nog steeds blijft gebruiken. Het lijkt een gewoonte van eeuwen, alsof de mens als een roker al duizende jaren gewelddadigheid rookt. Er zijn weliswaar mensen geweest die conflicten beëingdigd hebben en hun ziel verlichtten. Denk maar aan Gandhi, Boeddha of Jesus.
Maar dit geeft ons nog steeds geen antwoord op de vraag waarom agressie zowel als gruwel en als entertaiment wordt gezien. Heeft geweld de mens dan ooit goed gedaan? Ergens wel. Wanneer een oermens 10.000 jaar geleden oog in oog stond met een leeuw, was er geen mogelijkheid tot discussie en in geval van onenigheid was een slag in het gezicht de meest voor de hand liggende optie. In de natuur is eten en gegeten worden heel normaal, het is zelfs de enige manier van overleven. Mannetjesdieren vechten met elkaar om vrouwtjes of voedsel en enkel de sterkste overleeft.
De mens is op veel gebieden zijn dierlijke noden te boven gegroeid. Kijk maar naar de rekken afgeladen met zoetigheden; een mooi voorbeeld dat het zoeken naar energie om te overleven is uitgegroeid tot het eten van alleen vet en zonder barre kou of fysieke training.
Zo is het ook met conflicten. Wat als noodzakelijke zelfverdediging diende of als krachtmeting, is nu een oorlog of overval. De mensheid ontwikkelde altruïsme (het helpen van een volkomen vreemde individu) wat bij dieren niet voorkomt. Maar ook het tegengestelde, namelijk geweld tegen de vreemde medemens, ontwikkelde zich. Alhoewel we zoveel niet-dierlijke eigenschappen ontwikkeld hebben, die ons de mogelijkheid geven na te denken over agressie en tegelijkertijd atoomwapens te maken, vinden we iemand met een gave huid nog steeds knap omdat dit wijst op een goede gezondheid en dus degelijke voortplantingskansen. Vrouwen vallen nog steeds op mannen met macht en mannen willen een knappe vrouw, hoe minimaal hun wens naar kinderen ook is.
Ons dierlijk verlangen naar krachtmeting is de realiteit ontgroeid en zit nu in films en games, terwijl we dankzij ons menselijk paar hersenen gruwelen van het echte geweld op straat of in verre landen. Ondanks de ontelbare protestmarsen is dit geweld nog steeds dagelijkse kost omdat hier de dierlijkheid in niet-dierlijke proporties en de gemakzuchtigheid winnen van de rede en het vermogen tot conversatie.
We zijn zeker nog lang niet van conflicten af, een klein conflict is natuurlijk onvermijdelijk, al willen oorlogen ook niet verminderen, hoewel het steeds meer gaat kosten en de baten uitblijven.
Ik vermoed dat er in ieder van ons boosheid schuilt en dat het uitbannen daarvan bijna onmogelijk is. Ik geloof ook niet in het verhaal dat je van games spelen mensen gaat vermoorden. Voor mensen met een slechte geestelijke conditie die moordneigingen hebben, kunnen games een inspiratiebron zijn net zoals boeken of films. Zolang je de grens tussen realiteit en een scherm ziet, is er niets mis met games spelen. Het kan zelfs een uitlaat vormen voor agressie die je niet kwijt kan.
En mensen hebben die uitlaatklep nodig, zolang ze ook woede in zich hebben. Het is beter eens goed op een boksbal te slaan dan op iemand op straat. Wanneer men woede of frustratie op de juiste manier uit is er niets mis mee. Er zijn natuurlijk vredelievendere manieren dan games zoals yoga of muziek. Het zou natuurlijk mooier zijn als niemand nog agressie bezat, maar voor we bij die utopie aankomen, moeten we het doen met wat we hebben.

Om aan te denken bij de volgende woedebui:

"De mens moet er zich van bewust worden
dat geweld maar een vorm van onmacht is."
- Walter Roland

13:34 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |