09-01-08

Aanvulling op ''Hemel of hel?''

Nietschze-en-God

Ik wil even een klein stukje toevoegen aan ''Hemel of hel?'''omdat ik er toevallig wat meer over te weten ben gekomen. Ik dacht natuurlijk dat ik de eerste was om me af te vragen of het niet onjuist is om goed te belonen, maar het blijkt even oud als de gedachte dat wie goed doet in de hemel komt.
Toen ik de reactie over Boeddhisme kreeg, ging ik erover nadenken en het is inderdaad zo (al is mijn Boeddhistische kennis beperkt) dat je in deze religie niet in een hemel terechtkomst, maar je energie (ziel) blijft over en je wordt gereïncarneerd. Toch heeft ook deze religie als het doel om het Nirvana te bereiken en uit de reïncarnatiecirkel te ontsnappen.

Een les geleden leerden we bij geschiedenis dat de protestanten (vooral Calvijn) het fenomeen 'predestinatie' kennen. Calvijn vond dat de Katholieke leer over ''wie goed doet, wordt beloond'' niet klopte. Volgens hem is voor ieders geboorte door God al beslist waar je naartoe gaat. Het heeft dan weinig zin om goed te doen om in de hemel te komen. Maar hoe kan God dit nu weten? Hij kent jouw lot al voor je geboorte en weet wie goed zal doen uit pure goedheid.
Toch kent deze visie zeker twijfelachtigheden omdat er in de Bijbel weldegelijk gesproken wordt over een Apokalyps, een laatste oordeel waarin dan pas de mensheid wordt verdeeld door Jezus. Omdat de protestanten de regel hebben dat alleen juist is wat in de Bijbel staat (en niet wat de Kerk zegt), is dit een beetje verwarrend. Je kan de Apokalyps ook als het allerlaatste oordeel bekijken in een soort serie van opdelingen en oordelen.
Zo, dit wou ik jullie even meedelen, het leek mij een interessant gegeven. Nu liggen alle puzzelstukjes goed.
Om af te sluiten nog een leuke Godmop.

"Sommige filmsterren dragen hun zonnebril zelfs in de kerk:
zij zijn bang dat God ze zou herkennen en om een handtekening vragen."

- Fred Allen

14:24 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Die tekst op die foto is zó pakkend!
Daar word je stil van..
Hou vn je! <3

Gepost door: Melissa | 09-01-08

De commentaren zijn gesloten.