20-01-08

Taal: geen touw aan vast te knopen.

lettersDenk eens even na. Een heel normale filosofische opdracht. In welke taal denk je? Nederlands, waarschijnlijk. En je denkt ook met woorden. Nu iets moelijker: probeer zonder woorden te denken. Dat is al iets moeilijker, elke keer dat je denkt ''ik moet zonder woorden denken'', ben je al fout bezig... Gegarandeerd dat je het na een paar pogingen wel voor gezien houdt en beseft dat je niet zonder taal kan denken.
Dat maakt veel zaken ingewikkeld. Wat is je eerste herinnering? Waarschijnlijk niet je babytijd. Je herinnering komt er pas als je iets kan denken en dus waarnemen. Deze twee dingen zijn onlosmakelijk verbonden. Maar baby's reageren toch ook? In welke taal denken zij dan?
Het wordt nog iets ingewikkelder als we denken dat er in vroegere tijden wel eens kinderen bij wolven opgroeiden ver voorbij de leeftijd van 2 jaar. Ze grommen dan weliswaar en bezitten een soort wolfachtige vorm van communicatie, maar in welke ''taal'' denken ze? Want het zijn natuurlijk mensen en geen dieren (alhoewel we daarbij dezelfde vragen kunnen stellen) en de mensheid bezit al meer dan 2000 jaar de mogelijkheid om taal te ontwikkelen en te spreken omdat zijn stembanden hoger zitten dan bij bv. primaten.
Nog zo'n leuk taalgegeven: maak een waterdichte betekenis voor ''stoel''. Dit voorwerp gebruik je dagelijks, dus dat zou moeten lukken. Ok, poging 1: een stoel is een iets waarop je kan zitten voor 1 persoon, uit hout of plastic met vier poten. En als ik van een stoel 1 poot afzaag, dan is het toch nog steeds een stoel? Oke, poging 2: een stoel is iets waarop je kan zitten, uit hout of plastic met drie of vier poten. En stoelen uit papier of ijzer dna?
Je ziet al snel dat er steeds nieuwe ''maar's'' zullen zijn. Na 2 pogingen gaf ik het al op. Taal blijft heel moeilijk om te begrijpen omdat we al onze (taal)problemen met taal moeten oplossen. Wittgenstein stelde het zo voor: ''In een rechtzaak gebruikt men autootjes om een ongeluk uit te beelden, zo gebruiken wij taal om de werkelijkheid te verwoorden.'' Ik vind dit een goede, begrijpelijke vergelijking, al verklaard het niet alles.
Want hoe leert een kind wat ''liefde'' betekend? Of vriendschap? Deze veelomvattende begrippen kan je onmogelijk aanduiden op een plaatje in een kleuterboek. En hoe kan het dat kleuterjes zonder ooit één les gramatica gehad te hebben automatisch werkwoorden verbuigen en meervouden maken?
Ik heb nu een aantal taalproblemen gegeven zonder duidelijke antwoorden. Taal geldt nog steeds als een van de moeilijkste begrippen in de filosofie, zelfs voor geleerden die er een heleboel moeilijke termen op plakken. Waarom zouden we ze dan toch stellen? Omdat het fascinerend is! Dat antwoord geldt voor alle filosofieonderwerpen. Denk er maar eens een minuut over na en laat je hersenpan koken!

"Men heeft de taal nog niet uitgevonden
die in één keer kan zeggen
wat men in een oogwenk waarneemt."

- N. Sarraute

17:42 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

'k Ben het hélemaal met u eens! Ik vraag mij ook zo hard af hoe het kan dat een kindje, dat totaal niet kan praten, gewoon door andere mensen te horen praten, zelf leert praten..Hoe snapt dat kind de betekenis van die woorden? Ze zeggen ook dat je, als je een half jaar in Rusland gaat wonen, je vanzelf Russisch leert, zonder ooit een woord weer in het Nederlands te vertalen..
'k Vraag mij zo hard af hoe dat kan. Taal is écht wel iets ongelofelijk vreemds, mr ik ben wel blij dat we kunnen praten, stel je voor.. ^^

Ja, inderdaad..'k heb het gevoel dat ik jou al kei lang niet meer gesproken heb =O
Jah, met die vkantie enzo..Noujah, morgen is't er weer een dag, hè ;)
Xx.

Gepost door: Melissa | 11-02-08

De commentaren zijn gesloten.