22-03-08

De Nachtegalen

citaten1
''Ik heb van 't leven vrijwel niets verwacht,
't Geluk is nu eenmaal niet te achterhalen.
Wat geeft het?
- In de koude voorjaarsnacht
Zingen de onsterfelijke nachtegalen.''

Dit prachtige gedicht van J.C. Bloem scheurde ik onlangs van mijn gedichtenkalender af. Misschien niet helemaal in overeenstemming met mijn theorie hieronder, maar niettegenstaande een prachtig alternatief.

18:05 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Thé sécrèt?

topsecret

 

 

 

 

 

 

 

 

Mensen hebben al zolang ze bestaan naar het ultieme redmiddel, de bron van alle geluk of dé allesregerende kracht gezocht. Eigenlijk één en hetzelfde dus.
Een paar maanden geleden kwam er één theorie hierover onder de publieke aandacht buiten alle andere onbekende methoden. Het boek heette heel myserieus en al bijna gewoon The Secret. Ik heb wel eens snel door het boek staan bladeren in de Standaard in de hoop snel het geheim even te lezen zonder het boek te kopen, maar ik slaagde er niet in.
Tot ik de Nederlands ondertitelde film op het internet vond. Na die anderhalf uur durende documentaire had ik een ongelofelijk groot ''ik-kan-alles''-gevoel en toch had ik niet het idee dat ik iets totaal nieuws had geleerd.

Voor wie het nu nog niet weet: Het Geheim is de Law Of Attraction of de Wet Van de Aantrekkingskracht. Het draait er dus om dat alles wat je in je leven tegenkomt, je in je leven hebt aangetrokken. Je hebt het bij wijze van spreken verzameld. Als je die kracht, de kracht van je gevoel en van je denken dus op de juiste manier kan gebruiken, kan je alles. Alles waar je in gelooft is mogelijk, alles!
Om dit te bereiken schrijft men het albekende zelfhulp tweestappenplan voor:

1. Visualiseer wat je wilt.
2. Wees dankbaar voor wat je hebt.

Werkt dit echt vroeg ik me toen af? Ik moet toegeven dat er wel een echte waarheid achter zit. Schrijf maar eens alle dingen op waar je dankbaar voor bent in je leven en je hebt zo 2 pagina's vol. Dan ziet het leven er toch nog niet zo slecht uit, he?
Er worden nog enkele zijweggetjes aan deze tactiek toegevoegd en het geheel wordt afgewerkt met mooie verhalen en citaten en daar heb je je bestseller.
Maar voor we dit alles gaan toepassen, moeten we ons eerst afvragen of dit grote geheim werkt. Er zijn namelijk ook heel wat negatieve punten aan te stippen. Want als je er alles aan doet om je bedrijf niet failliet te laten gaan; je focust je op alle goede dingen, je past alle stappen toe en het gebeurt toch dan is dat volgens ''the secret'' je eigen dikke schuld. Hier geldt dan weer de 'blaming the victime'-techniek.
Wat als er je toch een groot ongeluk overkomt? Mag je dan niet huilen? Mag je dan niet kwaad zijn? Dat is weer onderdrukking van gevoelens en zeker niet gezond. Als iedereen zijn eigen geluk gaat bouwen dan is het ook niet meer nodig om anderen te helpen. Waarom zou je dan? Een deken van egoisme om je wentelen door te zeggen dat iedereen met ongeluk daar zelf schuld aan heeft, is niet moeilijk als je zelf rijk bent. Waarom zou het universum naar onze nietige mening luisteren? Waarom zou de oneindigheid onze wensen over Porches, nieuwe videogames en pijnlijke gewrichten verhoren?
Ook over het citeren van grote namen bestaan veel twijfels. Het is namelijk al veel bewezen dat het mogelijk is mensen letterlijk uit hun context te citeren.
En toch zit er een basis van waarheid onder de hele mediahype: als je iets wilt, ga er dan ook voor en laat je niet stoppen door twijfels van jezelf of anderen. Het is weldegelijk waar dat als je iets echt wilt, het wel mogelijk is. Geluk is een louter relatieve zaak. Zet twee mensen in dezelfde situatie en de ene schreeuwt het uit van geluk en de andere van miserie.
Ik geloof zeker dat positief denken je visie op je hele wereld en zo ook die wereld zelf kan veranderen. Al is er niks mis met een traantje zo nu en dan, want al overheerst het ongeluk nauwelijks, het geeft die gelukkige momenten net die extra glans. Wat aangekondigd wordt als het geheim van de eeuw, is misschien niet het redmiddel voor alle miserie, maar er is niets mis mee om het eens uit te proberen. Ik ben zeker dat je dat ook kunt zonder honderd euro uit te geven aan boeken, schriftjes en films, maar je zal er zeker wel plezier in hebben. Wie weet,... misschien vind je wel een lang verborgen geheim en gaan je ogen op bepaalde vlakken open. Denk vooral niet dat het mogelijk is om je leven overhoop te gooien door een simpel toverformuletje, want dan zul je nooit krijgen wat je verwacht. Voor werkelijke veranderingen zijn tijd en inzet van de mens zelf nodig en dan is echt alles mogelijk. En op dat zinnetje hebben de auteurs van deze hype geen alleenrecht, het is al duizend keren gezegd door de eeuwen heen, al kan ik best begrijpen dat er heel wat mensen zijn die de boodschap nog eens moeten horen.
Zoals de Romeinen al wisten:

''Non volentibus arduum.''
(''Voor hen die iets willen is niets onmogelijk.'')

16:12 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |