27-06-08

De doodstraf

vrouweJustitia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is deze keer weer een zwaar onderwerp, maar ik wilde iets actueel onder de loep nemen. Om direct met de deur in huis te vallen; ik ben tegen de doodstraf. Ik heb natuurlijk ook mijn twijfels en ben verplicht mijn mening te argumenteren.
Hoewel in vele Europese landen de doodstraf niet meer uitgevoerd wordt, zitten in grote delen van de wereld vandaag nog altijd mensen op hun vonnis te wachten, zowel schuldig als onschuldig, in zover je de dood kan verdienen.
Redenen waarom uit de weg ruimen geen blijvende oplossing is.

- Mensen worden niet afgeschrikt door de doodstraf, zeker niet als ze hun daad in een opwelling plegen of uit wraak of haat. De gevangenis heeft nog meer afschrikkingseffect.
- Zowel de maatschappij, als het slachtoffer, als de familie van het slachtoffer, als de dader vinden geen rust in die straf. Niemand wordt er opgelucht door, de rust wordt niet hersteld, de daad wordt niet ongedaan gemaakt en de slachtoffers komen niet meer terug.
- Foutjes in de justitie zijn snel gemaakt. Het is bewezen dat er in Amerika van de 350 ter dood gebrachte in een jaar, minstens 30 na hun dood onschuldig zijn bewezen. Dat is een op tien! Liever je hele leven in de gevangenis zitten? Ik zou daarvoor kiezen. Je familie kan je opzoeken, je kan blijven proberen je onschuld te bewijzen en misschien kom je ooit nog vrij. Je blijft tenminste leven.
- De willekeur van het gerechtssysteem is al meerdere malen bewezen. Mensen kunnen geen goede advocaat betalen, de publieke opinie keert zich tegen hen, de jury is al vanaf het begin bevooroordeeld, er is te weinig bewijs, er moet iemand schuldig worden bevonden, want men heeft een zondebok nodig, en ga zo maar door... Zelfs uiterlijk schijnt een invloed op de straf te hebben!
- ''Gij zult niet doden.'' Door een moordenaar te veroordelen, doet de samenleving hetzelfde. Jij mag niet doden,maar wij mogen dat wel. Als je het zo bekijkt, slaat het nergens op. Doden om doden te bestraffen.
- Iedere mens heeft recht op leven. Dit is een mensenrecht. Amen.
- Door insecten voor een zomer te verdelgen, voorkom je niet dat ze de volgende zomer terugkomen. Waarom begaan mensen daden die de dood ''verdienen''? Met de opgeruimd-staat-netjes-tactiek achterhaal je de waarom niet en voorkom je niet dat het in de toekomst nog gebeurd. Moord vindt zijn wortels in haat, opvoeding, ziekte, onrechtvaardigheid, net zoals andere ernstige misdaden.
- De menselijke willekeur speelt ook een rol. Hoeveel dictators maken hier geen gebruik van om hun tegenstanders uit te roeien? Misschien beslist een andere rechter anders over het lot van dezelfde veroordeelde. Door een verbod in de grondwet op te nemen wordt het moeilijker voor toekomstige machthebbers en is niemand meer slachtoffer van de menselijke willekeur.
Na 8 sterke argumenten tegen zijn er ook twijfels:
Vergeving kent zijn grenzen. Wat doe jij als iemand al je vaders spaargeld steelt, waar hij zijn hele leven lang hard voor gewerkt heeft en de justitie kan er niets aan doen? Wat doe je als je beste vriendin wordt vermoord in een nutteloze overval en de overvaller ontsnapt? Hoewel je er niets mee verandert, is vergelding menselijk. Voor sommigen is het de enige manier om door te gaan met hun leven. Tot mijn favoriete films behoren ''The brave one'' en ''V for Vendetta'', twee rasechte wraakfilms.
Wanneer mag je wraak nemen? En mag je dat zelf doen?

We kunnen besluiten dat de discussie nog wel even voort zal duren. Maar volgens mij is de doodstraf een onmenselijk idee en verdient het verbanning uit de straffenlijst. Overal te wereld. Voor altijd.

«May the bad not kill the good,
Nor the good kill the bad.
I am a poet, without any bias,
I say without doubt or hesitation.
There are no good assassins.»

- Pablo Neruda, Chilean writer.

13:14 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-06-08

Tijds vuilnisbelt

klok


Op vrachtwagens van vergeten,
rijden ooit geweeste hedens,
langzaam,
naar tijds versleten vuilnisbelt,
daar stapelt de Medogeloze,
alle geleefde en ongeleefde uren,
- ironisch genoeg leken sommige eeuwig te duren -
hoger op het schroot,
een procent wordt gerecycleerd,
als waterflessen,
of wapens van herinneringen,
de sterfelijke heeft geen kans,
als hij er zich tegen opstelt,
de opwarming van het heelal,
wordt versneld,
door tijds groeiende vuilnisbelt.

- Virginia

23:37 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |