13-09-08

Toekomstige nostalgie

memoriesGisteren was het voor de verandering eens een echte leuke schooldag. Niet dat de leerkrachten opeens besloten de lessen aan de smaak van hun leerlingen aan te passen, we hadden gewoon als vrienden veel lol. Het ontbreken van de vakken wiskunde, Frans en Grieks op vrijdag, maakte de dag al een stuk relaxter en het vrij zijn van sommige andere vakken, zorgde ervoor dat we niet doodbloedden van saaiheid.
De dag begon met een uur studie Nederlands. In een groepje speelden we kaart (het spel boefen, of hoe je dat ook schrijft) en lachten ons plat. Een uurtje biologie - weer 40 wetenschappelijke, nieuwe termen over de cel- en aardrijkskunde later was het weer studie Nederlands. Ook deze keer speelden we weer boefen, maar op het einde van de ''les'' kwam een vriend van mij op het idee een kaartenspel te bouwen. Dat werd stilaan steeds hoger terwijl de hele klas gespannen toekeek en kwam net voor de bel aan zijn einde door een papieren vliegtuigje.
Ik had een fantastische vest van een vriend geleend omdat ik het koud had en dus ging ik warm de middagpauze in, ontdekkend dat ik boterhammen met chocolade vlokken in plaats van met stroop bij had. Lekker! Nog even een snelle MOS-vergadering (Milieu Op School) waarop we te horen kregen dat we één van deze middagen een receptie te goed hadden en terug naar de les snellen. Na chemie, geschiedenis en een testje Engels ging ik met de bus naar huis (mijn fietsband was plat), druk pratend met mijn vrienden.
Toen ik thuiskwam, schrokte ik een pak koeken naar binnen en zette me met een gelukkig gevoel achter de computer, het soort zeldzame gevoel dat je hebt wanneer je je ervan bewust bent dat je gelukkig bent op het daadwerkelijk moment zelf. Na een tijdje kwam er bij me ook iets anders naar boven, het besef dat deze leuke tijd ooit gedaan zou zijn.
Ik voelde een soort toekomstige nostalgie, het gevoel al met een verlangend gevoel naar iets te kijken dat nog geen verleden is. Een leegte die nog vol is. Het is misschien vreemd omdat het gevoel te vroeg komt, maar misschien begreep ik toen even wat m'n moeder meende toen ze zei dat ze graag terug zou willen naar het middelbaar. Op maandagochtend tijdens wiskunde zal dat begrijpen wel weer zijn omgeslagen in een heuse onbegrijpelijkheid. Waarschijnlijk waren het dan ook haar vrienden waar ze terug naar toe wou, maar ik denk dat zelfs de lessen mochten terugkeren. Het liefst het hele jaar van haar ''sweet sixteen''.
Op zich is nostalgie altijd vals, zoals mijn vader ooit zei, zoals sommige mensen in Rusland terugverlangen naar het communisme (al is jeugd natuurlijk iets anders dan communisme). Alhoewel dat volgens mij meer zegt over de tijd waarin ze nu leven en hoe ze zich daarbij voelen dan over Stalin zelf, want niemand van hen wilt écht naar die tijd terug.
Er is natuurlijk een groot verschil tussen herinneringen ophalen en valse nostalgie, hoewel het geheugen het verleden altijd filtert en soms ook fout durft opslaan door een jarenlange vervorming. Als je papieren 20 jaar lang regelmatig uit een kast haalt, betwijfel ik of ze dan nog precies zo liggen als toen de inkt net droog was.
Wellicht vind je dit verhaaltje van mijn dag hierboven saai. Dat betekent net dat je het herkent. Mensen zijn geboeid door wat ze niet herkennen. Dus betekent die muffe ''ahja'' dat jij ook fantastische dagen hebt.
Misschien vergeet ik deze vrijdag, maar hoogstwaarschijnlijk zal ik er heel veel plezier aan beleven als ik over een lichtjaar in het bejaardentehuis zit. Die dag of beter de seconden en samenraapselen die er van over schieten, zullen eindeloos herleefd worden in woorden en lange vertellingen. De kleinkinderen, als die er komen, zullen mijn verhalen beu worden. Liever spelen ze met hun vriendjes en mijn kinderen zullen denken dat ik dement wordt. Maar stiekem zal ik ze koesteren in mijn geheugen of wat daar van over blijft, even zeventig jaar in de tijd reizend, in de vorm van dat magische woord, ''herinneringen''.

''Nostalgie is verlangen naar de goede oude tijd,
die alleen goed is omdat hij voorbij is.''

- Auteur onbekend

20:10 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.