28-10-08

Humor

lachNa een maand lang geen filosofisch bericht te hebben gepost, dankzij de vermoeiende hoeveelheden huiswerk gepaard met een dosis ongezonde stress heb ik nu eindelijk terug tijd om toch snel een oktoberbericht te schrijven.
Deze keer een nauwelijks eerder aangeraakt onderwerp; grappen en grollen. Misschien geen filosofische subject op het eerste zicht en dit is natuurlijk waarachtig waar als je over Geert Hoste spreekt, maar net als elk alledaags aspect kan ook humor door de zeef van levenswijsheden gehaald worden.
Lachen is een niet weg te denken aspect in mijn leven. Hoe vaak kijk ik wel niet naar goede (vooral Britse) comedyshows zoals Little Britain, The Fast Show of Harry & Paul en de betere stand-up komiekers: Youp Van't Hek, Alex Agnew,... of soaps zoals The Simpsons. Ik zou me mijn leven zonder lachen niet kunnen voorstellen, jawel ik kan het me voorstellen, maar het moet pure horror zijn.
De eerste vraag die ik over humor in het algemeen wil stellen: wat is grappig? Wat is humor? Wat is lachen? Drie vragen over de ''wat'' en van een zwaar kaliber.
''Everything's funny as long as it happens to somebody else.'' Een eerste mogelijk antwoord dat ik ooit ergens heb opgevangen op de vraag wat nu werkelijk 'funny' is. Geen volledig antwoord omdat het alleen over miserie handelt en niet alle ongeluk is grappig als het bij iemand anders gebeurd. Het woordenboek kan ons wat betreft deze overpeinzing ook niet helpen. Het verklaart gewoon droogjes:''Grappig; iets waar men om moet lachen.'' Geen slechte verklaring, maar wat voor de één strijk gaan betekent, is voor de andere shockerende of -andersom- te droge humor. Want dat is een belangrijke eigenschap van het lachen: het is zeer persoonsgebonden. Vandaar een iets betere, zelfgemaakte definitie: ''Grappig is iets waarom men moet lachen en dat persoonlijk bepaald is en beïnvloed kan worden door alle persoonlijke aspecten zoals status, geloof,..'' Dat was het voor de grap. (snapt iemand hem?)
De humor, the humour, l'humour, der humor, el humor, het bestaat wereldwijd en is zo oud als de lach, maar als je vraagt wat het is, weet men het niet en wordt er uiteindelijk om gelachen. Je hebt het of je hebt het niet en ook deze keer is het weer een persoonlijke kwestie. Na lang nadenken, geraak ik er niet wijzer uit en houd het maar op: "Humor is wanneer men ondanks alles lacht'', een uitspraak van Otto Julius Bierbaum.
Als laatste denk ik na over een fenomeen dat vele benamingen kent: schateren, grinniken, strijk liggen, de slappe lach hebben, proesten, gniffelen, gieren, glimlachen, giechelen, enz... Denk nu eens na over de anatomische reacties van het lichaam als het iets lollig vindt: bij de slappe lach wordt je zoals de uitdrukking zegt helemaal slap, je schokt over je hele lichaam, er komen tranen in je ogen, je gaat gevouwen op een tafel steunen, uit je mond komen rare geluiden, je gezichtsspieren maken de rare bewegingen die resulteren in een verwrongen uitdrukking en omhooggetrokken mondhoeken, de lucht verlaat je longen in stoten en de meeste mensen (onder wie ik) gaan dan ook nog eens met hun vuist op de tafel of muur kloppen. Mochten aliens onze planeet ooit vinden en iemand zien die niet meer bijkomt, dan denken ze (als ze over enige kennis van het mensenras beschikken) dat hij of zij ziek is of een aanval krijgt. Ergens hebben ze ook gelijk. Lachen ligt namelijk heel dicht bij huilen. De symptomen van de lachaanval die ik net beschreven heb, zijn in vele gevallen gelijk aan die van de huilbui. Daar komt dan nog eens bij dat men soms huilt van geluk en lacht om ongeluk en het resultaat van allebei de acties is opluchting. De groene mannetjes zullen er niet wijzer van worden en ik evenmin. Weer als afsluiter een citaat: "De lach is onze stem in het kwadraat." - Kees Van Kooten
Lachen is zo belangrijk in het leven omdat het relativeert, verlucht/verlicht, spanning oplost en doet vergeten. Het is een manier om frustratie, woede of droevigheid te uiten zonder te kwetsen of deze gevoelens bij anderen op te roepen.
Daar bovenop is het een zeer goede maatstaaf om volkeren of individuele personen naar te meten. Het ontbreken van humor kan duiden op een overmaat aan negativiteit, serieusiteit, droogheid, egoïsme, fanaticisme of onmenselijkheid. Wie zichzelf, een land, volk, geloof, werk of wat dan ook niet kan relativeren met grapjes is een verstard individu, potentieel gevaarlijk zelfs, maar berokkend zichzelf nog de meeste schade. Lang geleden waarschuwde Thomas Van Aquino ons al voor de man van één boek, nu wil ik waarschuwen voor de man zonder humor.
De lach geldt als een onomstoten medicijn en er is geen chemisch sterker oplosmiddel dan humor. Een klein voorbeeldverhaal: Bijna 10 jaar geleden lag mijn opa ernstig verzwakt in het ziekenhuis, hij leed aan een kwaadaardige hersentumor. Op een avond belde hij mijn moeder met de boodschap dat ze de tv op een bepaalde zender moest zetten, want daar was een goede komedie bezig. Mijn moeder vertelde me later dat ze hem hoorde lachen, zijn stem klonk opgewekt en krachtiger. Wie lacht, is even niet ziek.
Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen je hart een boost geeft, hopen geluksstoffen (zoals endorfine) in je hersenen doet vrijkomen en gelijk staat aan een mini-fitnesstraining. Toch mag de wetenschap eens wat vaker van dit natuurlijke medicijn gebruik maken. Een dokter moet eigenlijk ook eens zeggen: ''Mevrouw, buiten de medicijnen draag ik u op elke avond een lachprogramma te kijken, het mag zelfs Geert Hoste zijn, de enige voorwaarde is dat u de slappe lach krijgt. Daarna luistert u naar uw favoriete muziek, dat mag weeral van alles zijn van klassiek tot rock, als u er maar vrolijk en ontspannen van wordt. Uw laatste opdracht is om iets overheerlijks te eten, het moet zelfs niet gezond zijn en ook hier is de enige voorwaarde dat u ervan geniet.''
Maar ja, dat weet ik en doe ik al zonder dat eender welke specialist het mij opdraagt...
Er waren zoveel mooie gedachten over dit onderwerp dat ik niet kon kiezen.

''Humor: de glimlach van iemand die weet hoe weinig er te lachen valt.''
- J.de Valckenaere

''Indien ik geen gevoel voor humor had,
dan zou ik al lang geleden zelfmoord gepleegd hebben.''
- Gandhi

''Je houdt niet op met lachen omdat je oud wordt,
je wordt oud omdat je ophoudt met lachen.''
- Pritchard

"Verbeelding is ons gegeven voor wat we niet zijn.
Zin voor humor om ons te troosten voor wat we wel zijn."
- Francis Bacon

''Lachen is de kortste afstand tussen mensen.''
- J.F.Kennedy

Have a funny day!

16:24 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedankt!

dank_u
Mijn blog heeft al meer dan 100 000 bezoekers mogen verwelkomen. Fantastisch! Ik wil iedereen bedanken die mijn artikels leest, het betekent echt veel voor me dat mensen tijd maken om mijn hersenspinsels te doorploeteren.
Ik wil ook alle medefilosofen die een reactie geplaatst hebben, bedanken. (Het is net alsof ik een speech geef nadat ik een Oscar heb gewonnen) Spijtig genoeg laat het Skynet-reactiesysteem het niet echt toe filosofische dicussies te vormen. Ik heb ooit een forum opgericht om dit probleem te verhelpen, maar het mocht niet baten: het forum stierf een stille dood. Dan houden we het dus maar bij blogreacties.
Ik heb de laatste maand veel bezoekers gehad, alhoewel ik niets gepost heb. Ik voel me nu natuurlijk ongelooflijk schuldig tegenover al mijn trouwe ''fans'', dus ben ik maar snel begonnen een niewe post uit te broeden. Deze volgt in de nabije toekomst!
Nogmaals heel veel lof voor iedereen die ooit maar een blik op deze amateuristische internetpagina heeft geworpen. Ik heb een idee van jullie aantal dankzij de bezoekersteller en ik moet toch wel bekennen dat het me altijd de kracht heeft gegeven artikels te blijven plaatsen ook als op het eerste zicht inspiratie ontbrak of als de tijd aan mij voorbij spurtte.
Dank u.

"Ontmoeten wij iemand,
die ons dank schuldig is,
terstond valt het ons in.
Hoe vaak ontmoeten wij echter iemand,
wie wij dank schuldig zijn,
zonder daaraan te denken."

- Johann Wolfgang von Goethe

12:51 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |