08-04-09

Uitleg bij nachtelijke bedenkels.

Zzzz


Een vriend raadde me aan om de achtergrond van mijn nachtelijke bedenksels op te schrijven. Die achtergrond is mijn kamer om 12u 's nachts, waar het enige licht komt van mijn roze nachtlampje waarvan het lampje boven de kap uitsteekt, zodat je er nooit recht in mag kijken omdat je anders verblind wordt.
Als ik in de juiste ''mood'' ben, geven de nacht, de verlatenheid en eenzaamheid er rondom me inspiratie. Wanneer mijn stukje wereld even een pauze inlast, kan ik de tijd stilzetten en zo alles gemakkelijker overdenken. Ik denk dan en zo nu en dan schrijf ik het met een potlood in m'n roze schrift.
Als ik 's nachts stukjes herlees lijken ze amateuristisch, incompleet of gewoon ronduit slecht. Nadat de woorden ingetrokken zijn in het papier en de gedachte is neergelegd in m'n hoofd, lijken de stukjes (want het zijn geen gedichten of zo voel ik het toch niet aan) beter. Wanneer een selectie daarna op mijn blog terechtkomt en ik ze herlees, op dat moment zijn we terug bij af. Iets wat je zelf schrijft, is het moeilijkst om te beoordelen.
Het eerste deel is een reflectie op macht, lust, rijkdom en hun connectie met de -soms verbijsterende- nutteloosheid van het leven. Het is niet de vraag of het leven nut heeft, maar de vraag is of als het leven zonder nut is, iemand het zou willen horen en aanvaarden. Het zoeken naar dit nut kan zijn uiting vinden in het vullen van bodemloze putten (= nutteloze zaken) zoals rijkdom vergaren of macht begeren. Ook het schrille contrast van de momenteuze lust en de latere spijt staat hier beschreven.
Het tweede groepje woorden handelt over dood, eindes, spijt en tijd. Sommige dingen gaan een beetje terug op mijn artikel ''Toekomstige nostalgie'' en op de vraag waarom ik net dit leven kreeg toebedeeld. U kunt hopelijk wel raden wie de deurwaarder is. Het laatse geposte stukje is de wetenschap dat niemand weet hoe de dood aanvoelt en dat daar we niets anders dan leven kennen, we ons ook niets anders kunnen inbeelden.
Ik hoop dat deze bijkomende informatie een beetje verduidelijkt wat er toen in mijn kopje omging. Het is moeilijk mijn standpunt en gedachtekluwe uit de war te halen en te ontleden; het probeersel als geheel blijft het meest omvattend. Natuurlijk kan iedereen er ook gewoon zijn eigen interpretatie aan geven en zo nodig vragen, opmerkingen en hints lanceren in de vorm van een reactie.

"De ingeslapen domheid van de mens blijkt
reeds uit het feit dat hij de nacht heeft uitgekozen om te slapen."
- Jan Greshoff

22:03 Gepost door Virginia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.