14-11-10

Aanval II: Er kanker aan hebben.

Economist_cartoon.jpg

Wat maakt Tefalpannen, voedingssupplementen, een glaasje wijn, de pil, luchtverfrissers en deodorant allen tot massamoordenaars? U raadde het juist; allen zijn (omstreden) naar verwezen als carcinogeen. Buiten de paradepaardjes als genetische aanleg, roken, overgewicht en andere gezondheidsclichés doet de lijst van kankerverwekkers een gooi naar het oneindige: zelfs tot in het absurde toe met factoren zoals een grote lengte of kinderloosheid die voor demonen van de duivel worden aangezien. Dancing with death, u doet het alle dagen. 

''Een glaasje wijn per dag verhoogt kans op kanker.'' vs. ''Wijn bevat anti-oxidanten, dus lage inname is goed tegen kanker.'' Als normale peer die een beetje om zijn algehele welzijn geeft, ben je nada met dit nutteloze, elkaar tegensprekende, ''wetenschappelijke'' geroep. Hoeveel procent verhoogt wijn dan die beruchte ''chance''? Moeten we 1% of dubbel zo bang worden om morgen een groep ontoombaar delende cellen in ons te hebben? Wat verstaan die gezondheidsgoeroes onder een ''lage inname''; een glas per week, twee glazen per dag? Van welke soorten duiveltjes ben ik verlost of welke zal ik net zeker op mijn pad ontmoeten als ik vino drink? Geldt dit bewijs voor ratten of voor humane wezens tussen de 18 en 55?

Wat is het nut van deze willekeurige draaimolen indien niemand hier enige baat bij heeft? Indien u uit de ijzeren klauw van deze 21ste eeuwse pest wilt geraken, is het hoog tijd dat u het comfortabel maakt in uw zuurstoftank met uw moestuin van zelfgezaaide groenten, zaden en fruit, uw zonneschild hoog optrekt, uw kleren en plastic huisgerei op de afvalhoop dumpt en uw cellen kennis laat maken met uw schoon setje DNA zonder al die vieze mutaties. Hopelijk bent u dan nog net op tijd om het resultaat van jarenlang in aanraking te komen met zware metalen van de krantdrukinkt, de straling van uw gsm en de plastieken deeltjes van uw waterfles ongedaan te maken opdat u de tumordood een loer kan draaien. 

Wie denkt dat dit een tikkeltje te radicaal is en zich beperkt tot regelmatig onderzoek, maar niet in tranen uitbarst om fijn stof, moet ook hier een oogje in het zeil houden. In de jungle der kankerbestrijding drukt men telkens hevig op het nut van mammografie voor vrouwen ouder dan 50. Ook hier sluipt Magere Hein sluw naar binnen, want het staat als een (nogal genegeerde) paal boven het roerige onderzoekswater dat voor elke 40 borstabcessen die je ontdekt, er eentje net geïnduceerd wordt door het stralingsonderzoek.

Kanker is dus een beetje zoals de liefde: all around. Het gevaar van deze sluipende, destructieve ziekte bleek een uiterst gemakkelijke term om mee in het rond te strooien. Ik geloof dat Nokia niet zo happig bleek wanneer men in de richting van haar producten wees en misschien stiekem haar best doet om de resultaten te laten wankelen of er een sprankje twijfel in te mengen. Anderzijds moet de directeur van Tefal hard met zijn vuist op zijn anti-aanbaakbureau hebben geklopt op de dag dat er bewijzen (lees: geruchten) opdoken dat de fluorverbindingen van zijn kostwinner kankerverwekkend zouden zijn en een aantal angstige huismoeders hun trouwe klantenkaart pardoes opzegden.

De zes basismanieren zodat u ten minste niet van de mogelijke terreur van een kwaadaardige woeker zou wakker liggen zijn niét: heten dranken, blauwe M&M's, de krant, uw parfum, de groentetuin en de fles wijn vaarwel zeggen, maar wel niet roken, genoeg beweging, geen excessen in de alcoholinname, gezonde voeding, een gewichtig gewicht en geen bruin leder als vel. Ja, mijn beste, zo ongelofelijk saai, algemeen en onafgebakend zijn de primaire verdedigingsmechanismen tegen de man met de zeis. 

 Voordat ik, ondanks mijn eerlijke pogingen, net zoals 60 procent van mijn generatiegenoten voor de eerste keer al kotsend onder de chemomachine wordt geschoven of ik al rokend, zuipend en kuchend op mijn tachtigste verjaardag nog miljarden braaf delende cellen bevat, ga ik mij niet tot in de kanker bepiekeren om kanker en lekker verder slurpen aan mijn dodelijke tasje koffie. 


''Cancer is a word, not a sentence.''

- John Diamond

 

12:34 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kanker |  Facebook |